В Україні більше не додаватимуть пальмову олію в продукти харчування
6 вересня 2024
Парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт «Про внесення змін щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми», який забороняє використання пальмової олії у молочних, кондитерських продуктах та у дитячому харчуванні.
ВООЗ закликала країни до цього ще у 2023 році через те, що гідрогенізована пальмова олія підвищує ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань, зокрема в дітей.
Відтепер діятиме заборона на:
-
використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
-
використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
-
використання гідрогенізованої пальмової олії у кондитерських виробах.
В Україні пальмова олія досить широко використовується для виробництва сирних продуктів, згущеного молока, солодковершкового масла, цукерок, печива тощо. На виробників, які продовжуватимуть це робити, чекають великі штрафи.