Існує гіпотеза, що вживати в їжу овочі та фрукти яскравих кольорів корисніше для організму. Мається на увазі, що колір плоду — ознака наявності у ньому тих чи інших вітамінів. Залежно від кольору ми можемо визначити, яку саме користь дає нам рослинна їжа: наприклад, у плодах помаранчевого кольору містяться каротиноїди, а в темно-синіх — антоціани. І ті, й інші зменшують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань та почасти онкології.
Але це не означає, що слід нехтувати рослинними продуктами білого кольору. Як пишуть у журналі «Advances of Nutrition», у «білих» овочах доволі таких корисних речовин, як калій, кальцій, вітаміни C і D, клітковина. Вони не мають яскравого забарвлення.
Багата на вуглеводи, але це не означає, що енергетична цінність — її єдина перевага. Вона містить необхідні нашому організму мікроелементи: в картоплині середнього розміру, енергетична цінність якої дорівнює приблизно 110 калоріям, міститься майже половина добової потреби організму у вітаміні C, а калію — майже 620 мг, дещо більше, ніж в банані середньої величини. До речі, стиглий банан теж білого кольору, помічали? Калій необхідний для нормальної роботи міокарда, а з огляду на високий вміст цього мікроелемента, картопля може бути вельми корисною для підтримки здоров'я серця. Вчені рекомендують дієту з великою кількістю калію і мінімальною — натрію, для зниження артеріального тиску та запобігання інсульту.
Як краще вживати? Картопля гарна в будь-якому вигляді: відварена, смажена, подрібнена до стану пюре або запечена в духовці. Це прекрасний гарнір до м'яса, риби або овочів. Давно стали звичними салати, в складі яких є варена картопля.
Дієтичний продукт: в порції цвітної капусти обсягом зі середню чашку є лише 25 калорій. Вона не тільки багата на клітковину, це ще й смачне джерело вітамінів C, K, групи B, а також корисних мікроелементів, як кальцій, калій і магній. Окрім цвітної капусти варто звернути увагу також на білокачанну, брюссельську, кучеряву й листову. Вони усі багаті на антиоксиданти, глюкозинолати і флавоноли, котрі допомагають організмові в боротьбі проти багатьох запальних і онкологічних захворювань.
Як краще вживати? Добрий інгредієнт для салатів, супів, омлетів і соусів. Чудово смакує й сама — у відварена, а потім обсмажена в паніровці з яйця.
Вона популярна не лише тому, що додає особливого присмаку «безбарвним» стравам, а й завдяки величезній кількості фітонцидів — речовин, які гальмують ріст і розвиток деяких мікроорганізмів. У цибулі багато вітаміну C, фолієвої кислоти, клітковини, а також кальцію та заліза. Містяться в цибулі флавоноїди та кверцетин, що запобігають розвитку катаракти й знижують ризик серцево-судинних захворювань.
Як краще вживати? Цибуля — універсальний овоч, який використовують повсюдно: у салатах, супах, і окремо. Спробуйте заправити смаженою цибулею тушковану капусту, картоплю по-креольськи, тушковані овочі, а також скуштуйте цибулі, карамелізованої з цукром в олії.
Один із найкращих рослинних джерел вітаміну D. Ресурсом для його синтезу в грибах служить ультрафіолетове сонячне випромінювання. Зокрема, в одній порції грибів майтаке вітаміну D вистачить, щоб компенсувати його добову норму. У грибах також доволі рибофлавіну, ніацинаміду і вітамінів групи B. Усе разом сприятливо впливає на роботу мозку і нервової системи.
Як краще вживати? Гарна альтернатива м'ясу в бургерах, супах і салатах, але й у поєднанні зі свининою, яловичиною, телятиною та м'ясом птиці, гриби, як сушені, так і свіжі, дуже смачні та корисні. Подрібнивши все разом до рівномірної консистенції, м'ясо з грибами можна використовувати як начинку для випічки, а також вареників, фрикадельок, равіолі.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}