За допомогою смачної їжі можна домовитися не тільки з чоловіком, й з власним мозком. Потрібно лише розібратися, що смакує нашому головному органу, адже смаки у вашого мозку можуть радикально відрізнятися від ваших.
Ваш мозок – великий трудівник. Навіть, коли ви спите, він опрацьовує інформацію, яку "відклав" вдень, отже не забувайте його …поїти. Адже коли мозок відчуває спрагу, він "дає" команду організму згущувати кров. А це не тільки послаблює розумову діяльність, а ще й може закінчитися інсультом чи інфарктом. Однак однією водою (саме так – перевагу краще віддати чистій воді) ситий не будеш, тож перейдемо до того, що має бути у вас в тарілці, якщо ви хочете швидко розгадувати найкарколомніші головоломки.
Чому саме жирна? Тому що в такій рибі найбільше ненасичених жирних кислот Омега-3. Лікарі рекомендують вживати оселедець, скумбрію, палтус, камбалу, кету, нерку двічі на тиждень. Омега-3 кислоти очищують судини від холестерину, що покращує потрапляння кислороду до мозку. Крім того, вони знижують ризик розвитку деменції, зокрема хвороби Альцгеймера, а також допомагають боротися з депресією.
Це справжні ліки для покращення пам`яті, адже в томатах дуже багато антиоксиданта лікопена. А це означає, що вони також – потужна зброя проти стресу, який є чи не найголовнішим ворогом нашого мозку, оскільки гальмує його роботу.
У цій зеленій капусті міститься одна з жирних кислот Омега-3 – так звана альфа-ліноленова кислота. Вона незамінна для профілактики атеросклерозу судин. А також брокколі багата на вітамін К, що відповідає за когнітивні функції та покращує пам`ять.
Продукти, виготовлені з цільнозернового борошна, годують наш організм, а отже, і мозок енергією. Завдяки своєму низькому глікемічному індексу вони, на відміну від білого пшеничного борошна, абсолютно безпечні навіть для людей з діабетом, оскільки глюкоза (читай енергія) з цих продуктів надходить поступово протягом дня. До того ж, вони активно "співпрацюють" з мікробіотою кишечнику, який синтезує для нашого мозку біоактивні речовини. Отже, це найкращий спосіб перекусити, коли ви зголодніли.
Маленький волоський горішок може захистити наш організм від поганого холестерину, а також запобігти старінню клітин мозку завдяки альфа-ліноленовій кислоті, вітаміну E і жирним кислотам Омега-3/Омега-6/Омега-9. Він також багатий на лецитин, з якого аж на 30 % складається наш мозок, тож поповнювати запас потрібно регулярно.
Гарбузове насіння "нагодує" мозок цинком та магнієм — ці макроелементи покращують пам'ять.
Насіння Чіа та льону містять Омега-3 жирні кислоти рослинного походження, що також, як і їх колеги з тваринного світу, здатні прибирати зайвий холестерин на стінках судин, тобто покращувати кровообіг і полегшувати надходження кисню в клітини мозку.
Переоцінити користь цього продукту для мозку просто неможливо (але це не привід їсти його на сніданок, обід і вечерю!). Теобромін, що є в какао-бобах, з яких виготовляють шоколад, знімає спазми судин головного мозга і покращує настрій, отже зменшує вірогідність депресивних розладів. А завдяки лецитину гіркий чорний шоколад підвищує кмітливість.
Лохину, яка довгий час була дикорослою, відтепер вирощують навіть в Україні, хоча клімат у нас для цієї північної красуні трохи жаркуватий. Однак без неї не обійтися, тому що вона зміцнює стінки судин, завдяки чому перешкоджає проявам атеросклерозу. Одна з головних "спеціалізацій" цієї ягоди — уповільнення старіння клітин, що відбувається завдяки великій кількості вітамінів і амінокислот у складі лохини.
Яйця мають у своєму складі антиоксиданти, що зменшують "кисневий" стрес для мозку. Однак, якщо обирати найкорисніші, то перевагу краще віддати перепелиним яйцям. Курячі теж корисні, але в перепелиних в 5 разів більше калію та фосфору, в 4,5 – заліза, в 6 – вітамінів Е та В2 і в 1,7 – вітаміну А. Деякі лікарі вважають, що яйця можуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.
Вони не тільки поліпшують смак їжі, а й додають їй корисних для роботи мозку речовин. На першому місці стоїть каррі завдяки високому вмісту куркуміну, багатому на антиоксиданти. Вони борються зі старінням мозку, підтримуючи когнітивні функції. На друге місце лікарі ставлять шафран за цілий комплекс мінеральних речовин та вітаміни групи В і аскорбінову кислоту. Дослідження довели, що шафран "вміє" лікувати навіть нервові розлади. І наостанок кориця, що виводить з організму зайву сіль і посилює мозкову активність.
Шведські вчені встановили, що екстракт зеленого чаю підвищує когнітивні функції мозку, збільшуючи обсяг так званої робочої пам`яті. Це саме вона дозволяє нам тримати "на робочому столі" нашого мозку фрагменти інформації під час вирішення завдань, які потребують логіки та аналізу.
Як ви вже зрозуміли, наш мозок обирає здорову їжу, бажано органічного походження. Але її, на жаль, не завжди легко знайти. Тому варто час від часу додавати до свого раціону вітамінно-мінеральні комплекси, щоб вам по силах було і працювати, і головоломки розгадувати у вільний час.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}