На великодньому столі має стояти 40 страв. Печене, варене, смажене, салати, крашанки та, зрозуміло, паска. І все це гості мають з’їсти, щоб не образити господиню. Переїдання неминуче!
Така традиція зумовлена Великим постом, який триває 7 тижнів до Великодня і дуже обмежує раціон. Тобто святкове застілля має, окрім символічного, ще й суто прагматичне значення. Людському організму потрібно якнайшвидше відновити сили та поповнити запаси. Саме тому жодних обмежень в давні часи не передбачали!
Невміння протистояти смачній їжі… закладене еволюцією. Коли люди добували їжу збиранням плодів, кількість того, що можна з’їсти, не обмежувалась. Адже невідомо, чи підкине завтра природа смачний, повний глюкози, фрукт, чи горіх з великим вмістом жирів. А вони були вкрай необхідні, щоб зберігати працездатність. Тоді не було машин, а тварини, зокрема коні, ще не були одомашнені. Пересувалися первісні люди пішки, на що витрачали багато енергії, тому ожиріння їм не загрожувало.
Зараз ситуація докорінно змінилася. Більшість з нас ведуть переважно сидячий спосіб життя, принаймні після роботи. Сучасна медицина б’є на сполох: з’явилися навіть хвороби, які провокують недостатність фізичного навантаження. Ожиріння, проблеми з суглобами, інфаркти та інсульти стали нашим сьогоденням.
Ви скажете, що одноразове переїдання не призводить до ожиріння. Так, але воно, по-перше, може стати звичкою, по-друге, несе інші загрози.
Смаколики на святковому столі викликають апетит своїм виглядом і ароматами. Ну, як тут втриматися в межах здорового харчування? Можливо, вам допоможе історія про те, як ваш шлунково-кишковий тракт сприймає усе це незвичне для нього розмаїття жирів, білків та вуглеводів.
Коли ви починаєте трапезу з крашанки, потім їсте салат з майонезом (якого зазвичай уникаєте в буденному житті) одночасно з жирними смаженими ковбасами, м’ясом та салом, додаєте фаршировану рибу і все це активно «здобрюєте» алкоголем, ШКТ не витримує.
Спочатку він намагається виробити шалену кількість шлункового соку та ферментів, щоб опрацювати святкове «олів’є», потім розтягується і припиняє свою роботу. Сигнал alarm, який він надсилає вашому організму, лікарі називають функціональною диспепсією. Проявляється вона наступними симптомами:
Всі ці прояви є результатом інтоксикації через збій в роботі органів, які відповідають за перетравлювання їжі. Ферментативна система не встигає виробити необхідну кількість речовин для належного розщеплення білків, жирів та вуглеводів (для кожної з цих речовин існує свій фермент!), тому продукти починають гнити та розкладатися.
Якщо в людини є схильність до гастриту чи панкреатиту, ці захворювання можуть почати розвиватися.
Ще одне важливе попередження: після надто рясної трапези з великою кількістю вуглеводів може виникати стрибок цукру в крові. Це також небезпечно, адже надлишок глюкози токсичний для організму. А тривале переїдання – найкоротша дорога до цукрового діабету, бо підшлункова залоза не призначена для роботи в режимі надзадач і може просто припинити виробляти інсулін.
Бережіть себе і залишайтеся здоровими!
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}