У минулому вітамінні добавки рекламувалися як чудодійні засоби для вроди та сексуального здоров’я. Але не минуло і ста років, як вітаміни поступово здобули широку популярність, оскільки з’ясувалося, що вони допомагають запобігти безлічі захворювань.
Сьогодні важко повірити, що в 1970-ті роки багато хто вважав вітаміни препаратами, яких потребують хіба що божевільні та диваки. Саме тоді вчений і першопроходець нутриціології Лайнус Полінґ почав доносити до людей інформацію про вітамін C.
За словами Рими Л. Епл, фахівця зі споживання, автора «Вітаманіі» і професора Університету Вісконсину в Медісоні, в 1921 році відомі були тільки вітаміни A, деякі з групи B і C. Однак уже на 1940-і роки кількість вивчених вітамінів досягла 20: частково це відбулося завдяки підвищеній цікавості уряду до нутриціології.
Задовго до відкриттів Лайнуса Полінґа англійські моряки їли лайми, щоб не захворіти на цингу. Але профілактична дія проти цинги виявилася не єдиною перевагою вітаміну C. У 1938 році дослідник назвав цей вітамін «таємничим білим кристалом здоров’я»; на той час були вже добре вивчені його антиоксидантні властивості та знайдений був зв’язок між цими властивостями і здатністю запобігати онкологічним захворюванням, а також захворюванням серцево-судинної системи.
Дослідження Національного інституту охорони здоров’я показало, що високі дози вітаміну С можуть допомогти побороти рак, захворювання серця, катаракту і, можливо, артрит. Парадоксально, але клінічні дослідження, що тривали роками, не підтверджували заяви Полінґа про те, що вітамін C запобігає такому банальному захворюванню, як застуда.
Під час Другої світової війни солдатів відправляли на фронт із пайком продуктів і пакунком вітамінних добавок.
Дослідники стверджували, що працівники, які вживають вітамін B, мають спокійніший вигляд і поводяться теж спокійніше, отже, меншає ймовірність страйку, який вони можуть зчинити.
До 1937 року виробники борошна регулярно збагачували свій продукт ніацином, одним із вітамінів групи B. Ця добавка допомагала запобігти захворюванню під назвою пелагра, зумовленому нестачею ніацину. Виявилося, що нестача ніацину може призвести до проблем зі шлунком і навіть спричинити розлад психіки.
Крім ніацину, до вітамінів групи B належать: тіамін, фолієва кислота, піридоксин, рибофлавін, ціанкобаламін і інші. Дослідники з Університету Тафтса довели, що вітаміни групи B можуть допомогти поліпшити жвавість мислення в літніх людей, нормалізувати емоційний фон і стан шкіри.
Більшості з нас потрібно вживати добавки, щоб отримати необхідні нашому організму вітаміни групи B. У січні 1998 року Управління з контролю якості продуктів і ліків США зажадало від виробників хліба та круп, щоб ці продукти збагачувалися вітаміном групи B. Тому тепер усі ми отримуємо деяку кількість вітамінів групи B зі злакових продуктів, які додаємо у своє меню.
Одним із найважливіших вітамінів групи B є фолієва кислота. Дослідження за 1991 рік показало, що у плодів вагітних жінок, які вживали добавки фолієвої кислоти перед та під час вагітності, було менше таких вад розвитку, як, наприклад, розщеплення хребта. Зважаючи на це, у наступному році Служба суспільної охорони здоров’я США порекомендувала жінкам репродуктивного віку збільшити вживання фолієвої кислоти зі 180 до 400 мікрограмів на день.
У недавньому дослідженні Управління з контролю якості продуктів і ліків було також виявлено можливий зв’язок між низьким рівнем фолієвої кислоти в організмах вагітних жінок і народженням у них дітей із синдромом Дауна. «Це був справжній прорив, найбільш приголомшливе відкриття у вивченні вагітності за все сторіччя», — зазначає Елізабет Ворд, фахівець із дієтології й автор «Харчування під час вагітності».
Моряк Попай, герой коміксів, щоб стати сильнішим, їв шпинат, багатий на вітамін E. Однак цей вітамін має більш пікантну репутацію: його хімічна назва, токоферол, походить від грецького слова, що означає «приносити потомство». Вітамін Е славився як речовина, що збільшує статеву силу. «Пустотливий вітамін», — жартує Джефрі Блумберґ, доктор філософії, професор нутриціології в Університеті Тафтса у Бостоні.
У 1990-ті роки виявилося, що вітамін E є також сильним антиоксидантом. У 1993 році гарвардські вчені довели, що в тих, хто вживав вітамін E, ризик виникнення захворювань серця скоротився приблизно на 40 відсотків. Про це повідомляє Меїр Стемпфер, лікар і дослідник із Гарвардської школи громадської охорони здоров’я.
Однак отримати оптимальну дозу вітаміну E з раціону неможливо, отже, тут добавки необхідні.
Зверніть увагу на свій щоденний салат. Останні 10 років учені працюють над вивченням фітохімікатів — корисних для нас компонентів фруктів, зерен, бобів і овочів. Серед цих компонентів — лікопен, природний антиоксидант, що входить до складу помідорів.
Також досліджуються причини того, чому організм деяких людей реагує на вітамінну терапію краще, ніж інші. «Протягом останніх 15 або 20 років нам вдалося виявити зв’язки між уживанням вітамінів та певними хворобами, — повідомляє Джейкоб Селхаб, лікар із центру Жана Маєра Університету Тафтса в Бостоні. — Наступне сторіччя покаже нам ще більше таких зв’язків».
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}