Найчастіше так у просторіччі заведено називати болісні відчуття у шлунку, які лікарі називають гастроентеритом. Як правило, це вірусне захворювання, але спричиняється воно не вірусом грипу, а тому не є шлунковим грипом у буквальному розумінні цього слова. Окрім вірусів причиною гастроентериту можуть бути бактерії та паразити.
Вірусний гастроентерит тягне за собою діарею, нудоту і навіть блювання. У хворого можуть виникнути симптоми, схожі з грипом: жар, озноб, головний біль, що супроводжуються болем у животі. При вірусному гастроентериті вищезгадані симптоми починають виявлятися через 12-48 годин після першого контакту з інфекцією. Все починається з нудоти, яка може тривати до 3 днів. Якщо гастроентерит має бактеріальну або паразитарну етіологію, нудота може тривати й більший проміжок часу. Цей стан може становити загрозу інфікування навколишніх людей, особливо він небезпечний для людей із хронічними захворюваннями, немовлят і людей похилого віку.
Вірусним гастроентеритом називається процес ураження вірусом клітин шлунково-кишкового тракту, внаслідок чого виникають запальні процеси на слизовій оболонці шлунка і в кишечнику. Вірусний гастроентерит дуже заразний, його можна легко підчепити, просто доторкнувшись до інфікованої людини або предмета, якого вона торкалася. Особливо небезпечно вживати їжу, приготовану хворою людиною.
Примітно, що розповсюджувачами вірусу, який викликає гастроентерит, є також молюски. Заразитися можна, поївши молюсків, які перебували в забрудненій воді, або овочів і фруктів, помитих такою водою.
Не всі бактерії можуть стати причиною гастроентериту. Багато з них є безпечними, а деякі навіть необхідні нашому організму. Небезпеку становлять сальмонела та кишкова паличка, які можуть потрапити до травного тракту разом із їжею. Саме вони є найчастішою причиною захворювання на бактеріальний гастроентерит, викликаючи запальний процес у шлунку. Сальмонела та кишкова паличка можуть проникнути у травну систему через продукти, заражені практично на будь-якому етапі приготування: під час вирощування, збирання, оброблення, зберігання, перевезення або навіть термічної обробки. Найпростіший спосіб заразитися бактеріальним гастроентеритом — через інфекції, що потрапили в їжу з необроблених кухонних поверхонь або з немитого посуду.
Бактерії починають активно розмножуватися вже в холодильнику при температурі +4ºС. Процес розмноження бактерій прискорюється в кімнатних умовах, не припиняючись до досягнення температури повітря +60ºС. Протидіяти цьому процесові можна двома способами: заморожуванням продуктів у морозильній камері або приготуванням при високій температурі в духовці. Слід пам'ятати, що як в охолоджених, так і в заморожених продуктах бактерії зберігають свою життєздатність, стаючи активними при кімнатній температурі. Якщо цього не брати до уваги, можна не розрахувати термін зберігання й допустити ситуацію, за якої деякі бактерії почнуть виділяти токсини в їжу до моменту, коли ви почнете їх їсти. У таких випадках ознаки бактеріального гастроентериту не змусять себе чекати протягом декількох найближчих годин з моменту трапези.
Діарея туриста — нерідкісне захворювання у мандрівників, які відвідують екзотичні країни. Причиною цього досить поширеного способу заразитися на гастроентерит є страви місцевої кухні або вода, заражена місцевими бактеріями. Тому, подорожуючи країнами Азії, Африки, Карибського басейну або Латинської Америки, що розвиваються, краще не їсти сирих фруктів та овочів, а також вуличної їжі — в'яленого м'яса, риби, молюсків тощо. Намагайтеся частіше чистити зуби, використовуючи воду з пляшок, а в ресторанах і барах вживати напої без льоду: невідомо, з якої води його роблять.
Паразитарний гастроентерит, тобто запальний процес у травному тракті, викликаний паразитами, — явище відносно рідкісне для розвинених держав, таких як США, Канада, країни ЄС. Проте Cryptosporidium parvum і Giardia водяться повсюдно. Паразити, тобто крихітні істоти, що живуть усередині інших живих істот, можуть пересуватися через воду й таким чином інфікувати все нових та нових особин. Ви можете захворіти, якщо для вирощування або приготування їжі використовуєте заражену воду, а також якщо плаваєте і купаєтеся в ній.
Незалежно від причини захворювання вилікуватися від гастроентериту здебільшого можливо протягом декількох днів. Для цього потрібно насамперед багато відпочивати та пити вдосталь рідини. У разі, якщо симптоми дійсно посилилися або затяглися, зверніться до гастроентеролога. Він призначить адекватне лікування, спрямоване на знищення інфекції, тобто на усунення причини захворювання, а також скерує вас на аналізи для виключення можливості інших захворювань, що викликають схожі симптоми та проблеми зі шлунком.
Правильно підібраний раціон може полегшити симптоми гастроентериту. Особливість захворювання в тому, що через запальний процес слизової оболонки шлунка травлення ускладнюється та викликає дискомфорт. Однак отримувати поживні речовини, калорії, рідину, а разом з нею і життєво необхідні мінерали (електроліти) можна з фруктових соків, ізотонічних, безалкогольних та безкофеїнових напоїв, а також із бульйонів. Коли хворий відчуває готовність споживати тверду їжу, можна починати годування з рису, картоплі, хліба, яблучного пюре та бананів. Слід уникати жирної чи солодкої їжі, молочних продуктів, кофеїну й алкоголю, внаслідок вживання яких самопочуття може погіршитися.
Зневоднення настає лише тоді, коли організм втрачає забагато рідини в процесі блювання та діареї. Це основна проблема зі здоров'ям, викликана гастроентеритом. Зневоднення є особливо небезпечним для немовлят, літніх людей та хронічних хворих. Симптомами зневоднення є величезна спрага, сеча темного кольору, відчуття втоми, запаморочення. Дитина може скаржитися на сухість у роті, а також мати запалі очі й щоки.
При гастроентериті вода погано вбирається організмом. Тому хворого необхідно напувати рідиною з регідратаційними препаратами (електролітами), що продаються в аптеках. Напій також має містити необхідні поживні речовини. Коли йдеться про дорослих, їм можна давати ізотонічні напої, соки й супи, а також можна запропонувати розсмоктувати лід, спеціально заморожений у морозильній камері. Якщо організм хворого не може втримувати необхідного рівня рідини, спостерігається запаморочення і прискорений пульс; можливо, це ознаки сильного зневоднення. У такому випадку слід негайно викликати бригаду швидкої допомоги або звернутися до сімейного лікаря. Ймовірно, буде потреба в призначенні засобів парентерального харчування для компенсації втраченої рідини.
Зрідка трапляється, що наслідком гастроентериту стає гемолітико-уремічний синдром. Це більшою мірою стосується пацієнтів у віці до 10 років. Захворювання викликає кишкова паличка, яка при потраплянні в організм виділяє токсини, що негативно впливають на вироблення червоних кров'яних тілець і тромбоцитів, тим самим викликаючи зниження їхнього рівня в організмі, що, своєю чергою, негативно впливає на зсідання крові й може викликати кровотечу. Гемолітико-уремічний синдром може спричинити ниркову недостатність і ураження нервової системи. Симптомами гемолітико-уремічного синдрому є блідість, дратівливість, нечасте сечовипускання й домішки крові у випорожненнях. Це є вагомою причиною для звернення по невідкладну медичну допомогу.
Звертатися по медичну допомогу обов'язково в разі такого перебігу хвороби:
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}