В осені безліч переваг, які перетворюють її на справжній санаторний сезон. Пішла спека, отже, можна більше гуляти. Жовте листя і лагідне сонце піднімають настрій і борються з депресією. Але справжнім подарунком для нашого здоров'я стають її дари. Осінній урожай багатий і щедрий. Овочі, фрукти та злаки ідеально підходять для приготування різноманітних страв. І цього разу у нас хороші новини: найсмачніші осінні продукти ще й корисні для здоров'я, тому вам варто включити їх у свій раціон.
Чому так важливо правильно харчуватися в осінній період? Тому що саме зараз є шанс надати своєму організму все необхідне! Дієта, багата овочами та фруктами, а також білками, зерновими та бобовими, підтримує здоров'я серця та судин. Останні дослідження говорять про те, що у вегетаріанців, які віддавали перевагу рослинній їжі, ризик інсульту був нижчим, ніж у тих, хто їв м'ясо. Ми в жодному разі не закликаємо до вегетаріанства, але придивитися до дарів осені безперечно потрібно. До речі, лікарі впевнені в тому, що найкориснішими для людини вважаються продукти, вирощені в регіоні, де він живе. Тому за вітамінами вирушайте не до супермаркету, а на ринок.
Восени немає популярніших фруктів, ніж яблука! На прилавках безліч сортів на будь-який смак та колір. Ви можете сміливо насолоджуватися цим сезонним фруктом — у ньому багато корисних речовин. У середньому яблуку міститься майже 4,8 г клітковини, що дає вам близько 17% вашої денної норми «вагою» всього 104 калорії. Отже, здорове травлення без небезпеки набрати зайве гарантовано. Рекомендують не знімати з яблука шкірку, тому що в ній багато клітковини, флавоноїдів та вітаміну С.
Часто ми недооцінюємо груші, віддаючи перевагу яблукам. А даремно. Вони схожі на яблука за поживністю, але містять ще більше клітковини – в одній груші 20% добової норми. Вітаміну С у них 9%, а калію – 4% від добової норми. Калій регулює роботу серця та підтримує тонус м'язів та нервів. Груші непогано зберігаються, тому ви можете купити їх досить твердими та вже за кілька днів отримати дозрілий фрукт.
Справжній король осені! Важко знайти інший овоч, який може зберегти до весни свій величезний поживний потенціал. Яких тільки корисних речовин у ньому немає: бета-каротин, вітаміни А і С, магній, калій, клітковина... Вітамін А незамінний, якщо ви хочете підтримати імунітет, а також подбати про здоров'я очей, серця, легень та нирок. В одній чашці подрібненого гарбуза його 83% вашої добової норми! Купуючи гарбуз, знайте, що великий плід жорсткіший і менш смачний, так що залиште величезні помаранчеві кулі для Хелловіну. А для їжі вибирайте невеликі плоди. Гарбуз відмінно заморожується у вигляді пюре або просто нарізаний кубиками.
Це ароматна і м'якша альтернатива цибулі. Його можна використовувати в будь-яких стравах, куди ви додаєте звичайну цибулю. Порей — поживна та корисна осіння їжа, багата флавоноїдами, особливо кемпферолом, який забезпечує захисний ефект для вашого серця, а також має протизапальні властивості. У 150 грамах цибулі-порею (зазвичай стільки потрібно для салату чи супу) міститься 1690 мкг лютеїну та зеаксантину, що робить овоч незамінним джерелом антиоксидантів. Завдяки їм можна запобігти захворюванням очей, у тому числі катаракті та віковій дегенерації жовтої плями.
Незаслужено забутий коренеплід, який можна знайти у дорогих магазинах здорового харчування та у «бабусь» на ринку. Додайте його в осіннє меню, щоб зберегти ваші кістки здоровими. 1 чашка нарізаного пастернаку містить четверту частину добової норми клітковини (6,5 г), вітаміну К (30 мкг), який допомагає вашій крові згортатися та зберігає кістки здоровими, а також вітаміну С (22,6 мг). А ще в ньому є така необхідна майбутнім мамам та пацієнтам, які проходять хімієтерапію, фолієва кислота – цілих 22% від денної норми!
Поряд з кольоровою та білокачанною капустою її можна вдосталь знайти на прилавках восени. Сьогодні вона перестала бути виключно овочем для дитячого прикорму та чудово вписалася до раціону українців. Вона підходить для приготування на пару, запікання або додавання в рагу та як основа для супу. Склянка нарізаної броколі дає вам 2,3 г клітковини, 78,5 мг вітаміну С (а це цілих 90% добової норми!) та 92,8 мкг вітаміну К — 77% від того, що потрібно дорослій людині на день. Є у броколі й своя «родзинка»: протиракова сполука під назвою сульфорафан, яка сьогодні використовується в терапії та профілактиці раку.
Справжній суперфуд! Ці плоди неймовірно корисні для серця завдяки мікроелементу, який називається еллаговою кислотою. Вона «уміє» блокувати накопичення холестерину в артеріях. Зерна граната також є гарним джерелом калію, що допомагає контролювати високий кров'яний тиск. Ви можете їсти гранат цілком або пити гранатовий сік, але пам'ятайте, що маленькі зернятка дадуть потрібну клітковину для травлення.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}