Проблеми з травною системою зустрічаються у кожної 3-ї людини. Вони мають різні причини та проявляються різною мірою: від незначних порушень у перетравленні їжі до сильних больових відчуттів у черевній ділянці. Серед найпоширеніших захворювань травної системи:
Гастрит – це узагальнене найменування всіх недугів, для яких характерно запалення слизової оболонки шлунка. Виникає переважно через порушення у виділенні шлункового соку, що впливає на кислотність травного середовища та може викликати подразнення. При цьому запальні процеси здатні різко загострюватись при неправильному харчуванні.
Не слід плутати гастрит із виразкою шлунка. Ці недуги – схожі, але мають істотну різницю. Гастрит – це запалення слизової оболонки, а виразка шлунка – це хронічне рецидивне захворювання, яке характеризується утворенням дефекту на стінці шлунка.
Панкреатит – це недуга, що виникає через порушення у роботі підшлункової залози. В екзокринному аспекті вона виділяє панкреатичний сік. Він бере участь у переробці поживних речовин. В ендокринному (внутрішньосекреторному) аспекті підшлункова залоза виділяє гормони, зокрема інсулін. Він надходить у кров та регулює обмін глюкози. Панкреатит характеризується руйнуванням клітин підшлункової залози, у результаті чого вона виконує свої функції неповноцінно, що негативно позначається на роботі травної системи загалом.
Запалення слизової оболонки шлунка бувають різних типів та ступенів тяжкості. Відповідно, класифікують різні види гастриту:
Панкреатит теж буває різних видів:
Захворювання, що протікає у легкій формі, характеризується некрозом поодиноких панкреатоцитів, а в деструктивній – осередковими панкреонекрозами (появою відмерлих острівців). Для недугів різних видів та ступенів тяжкості рекомендуються відповідні терапії та дієти при панкреатиті, гастриті.
Щоб нормалізувати роботу внутрішніх органів, необхідно усунути причини порушення. Істотна зміна кислотності шлункового соку або пригнічення функцій підшлункової залози можуть виникати через різні чинники. Часто основною причиною є неправильне харчування. А тому дієти при гастриті та панкреатиті нехай і не є повноцінними методами лікування, але мають велике значення для полегшення симптомів та запобігання розвитку недугів.
Упорядкування оптимального раціону харчування – завдання, під час вирішення якого треба враховувати безліч чинників. Мають значення вік пацієнта, тип та особливості захворювання, інші діагностовані недуги, харчові обмеження (наприклад, через алергічні реакції) тощо.
Якщо потрібна дієта при панкреатиті (меню на кожен день) або гастриті, складати її слід за допомогою дієтолога. І в рамках повноцінної терапії лікар може призначити спеціальні препарати, які не просто полегшуватимуть симптоматику, а й сприятимуть нормалізації роботи внутрішніх органів.
У разі надмірного виділення шлункового соку можуть рекомендуватися до вживання меню з:
Протипоказане меню з:
Також не рекомендовані в їжу чорний хліб, пироги, надто охолоджені та алкогольні напої.
При недостатньому виділенні шлункового соку рекомендовано до вживання меню з:
Не рекомендовано меню з:
Також слід утриматися від пшеничних, горохових, квасоляних супів, круто зварених яєць, смажених страв, кондитерських виробів, шоколаду.
При ерозивному ураженні слизової оболонки шлунка рекомендовано до вживання меню з:
Протипоказане меню з:
Також слід утримуватися від білого та житнього хліба, випічки, млинців, консервів, міцного чаю, кави, какао, лимонаду, алкоголю, шоколаду, горіхів.
У разі раптового запалення слизової оболонки шлунка, що супроводжується сильними ниючими болями, рекомендовано до вживання меню з:
Не рекомендовано меню з:
Також слід утримуватись від білого хліба, кондитерських виробів, сильних спецій, приправ, оцту, гірчиці, хрону, алкоголю, кави, какао, квасу, газованої води.
Якщо запальні процеси періодично повторюються, рекомендовано використовувати меню з:
Хліб варто їсти тільки пшеничний, причому лише м'яку частину. І корисними для травлення будуть трав'яні чаї.
Протипоказане меню з:
Також слід утримуватися від житнього та свіжого хліба, гострих соусів, хрону, гірчиці, кави.
Однозначно сказати, що можна їсти при гастриті та що не можна, - складне завдання. Оптимальний раціон підбирається в залежності від типу та ступеня тяжкості захворювання. До очевидних рекомендацій можна віднести нежирні страви з гідролізованими білками. Виключати ж з меню слід жирну, смажену, занадто гарячу або холодну, консервовану їжу, а також сильні спеції та соуси, які здатні дратувати слизову оболонку шлунка, алкоголь та багато солодощів. Щодо овочів, фруктів, каш і круп – раціон адаптується з урахуванням особливостей недуги.
Недуга в загостреній формі вимагає підвищеної строгості та послідовності у харчуванні. Протягом перших днів після загострення хвороби слід підтримувати голод, пити мінеральну воду. Через кілька діб можна поступово доповнювати раціон рідкою, а незабаром – і твердою їжею.
Рекомендовано до вживання меню з:
Протипоказане меню з:
Також слід утримуватись від алкогольних напоїв, свіжого хліба, виробів зі здобного тіста, солінь, маринадів, консервів.
Рекомендовано до вживання меню з:
З напоїв слід віддавати перевагу відвару шипшини, компоту, киселю. Поліпшенню травлення сприяє негазована мінеральна вода при панкреатиті. Протипоказані страви з цибулею, щавлем, шпинатом, редисом, редькою, хріном, ревенем, болгарським перцем. Також слід утримуватися від сильних приправ та гострих спецій, кави та какао, алкоголю та газованих напоїв.
Цей дієтичний стіл призначається при захворюваннях печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів тощо. Стосовно панкреатиту він рекомендований на стадіях як загострення хронічної недуги, так і одужання. Підшлункова дієта №5 може включати страви з:
З напоїв слід віддавати перевагу неміцному чаю з лимоном, відвару шипшини, соками без цукру та розведеними водою. Що не можна їсти при панкреатиті? Протипоказане меню з:
Також слід утримуватися від газованих та холодних напоїв, виноградного соку, обмежити споживання какао й кави.
Однозначно сказати, яке меню при панкреатиті буде оптимальним, неможливо. Підбір раціону залежить не тільки від того, що не любить і що любить підшлункова залоза, але й від інших факторів, включаючи фізіологічний стан пацієнта, наявність інших захворювань тощо. А утримуватися слід від смажених, жирних, сильно приправлених страв та надлишку солодощів.
№5 дієта при панкреатиті та холециститі нормалізує роботу підшлункової залози, послаблює збудливість жовчного міхура, запобігає жировій інфільтрації підшлункової та печінки. Для неї характерне одночасне збільшення в раціоні кількості білка та зменшення продуктів, що містять жири та вуглеводи
Найбільш безпечний, точний та ефективний спосіб – пройти обстеження у лікаря. І хоча похід до фахівця буде корисним навіть у профілактичних цілях, без візиту до лікаря точно не обійтися, якщо проявляється характерна симптоматика.
Немає єдиної ознаки, на підставі якої можна з упевненістю припускати наявність конкретної недуги травної системи. І тому перш ніж з'ясовувати, що можна їсти при панкреатиті, що не можна при гастриті, як відновити підшлункову залозу в домашніх умовах, слід пройти медичну діагностику і отримати висновок лікаря. Про наявність запалень слизової оболонки шлунка свідчать симптоми:
Про порушення у роботі підшлункової залози свідчать симптоми:
У процесі діагностики гастриту застосовують різні методи: гастроскопія, аналіз крові, УЗД черевної порожнини. Обстеження на наявність панкреатиту включає УЗД черевної порожнини, аналіз крові, комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію, ендоскопічні дослідження, функціональні тести.
Відповіді на запитання «як лікувати панкреатит?», «скільки триває дієта при підвищеній кислотності шлункового соку?», «які трави не можна пити при панкреатиті?», «які фрукти можна при гастриті?» і подібні їм вдасться отримати лише після ретельного обстеження у лікаря та призначення терапії. Залежно від стану пацієнта комплексне лікування може включати не тільки правильне харчування при панкреатиті та гастриті, але також прийом препаратів і біодобавок.
Якщо травні захворювання вже діагностовані, їх потрібно лікувати. І в цьому процесі знання про те, що можна їсти при панкреатиті (які овочі можна їсти при панкреатиті, чи дозволено банани при панкреатиті тощо), скільки триває дієта при гастриті, будуть дуже корисні. Однак варто пам'ятати, що найкраща стратегія лікування хвороби – це її запобігання! І профілактика (щоб уникнути прояву недуги або рецидивів) – вдале рішення для збереження здоров'я травної системи.
Корисні практичні рекомендації:
Тепер ви знаєте основні рекомендації щодо харчування при запаленні слизової оболонки шлунка або порушення у роботі підшлункової залози. Але не варто слідувати їм бездумно! На питання «скільки триває дієта при панкреатиті?» чи «рекомендована ромашка при панкреатиті?» (і подібні до них) відповіді будуть індивідуальні саме для вас.
Спостерігаєте симптоми згаданих захворювань? Тоді якнайшвидше знайдіть час і вирушайте до лікаря на обстеження. І якщо фахівець діагностує недугу, призначить персональну дієту та лікарські препарати, швидко вибрати та вигідно замовити сертифіковані медикаменти ви можете за допомогою онлайн-каталогу МІС «Аптека 9-1-1».
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}