Правильне харчування при гастриті, панкреатиті: принципи, особливості та рекомендації

22 листопада 2023 Правильне харчування при гастриті, панкреатиті: принципи, особливості та рекомендації

Проблеми з травною системою зустрічаються у кожної 3-ї людини. Вони мають різні причини та проявляються різною мірою: від незначних порушень у перетравленні їжі до сильних больових відчуттів у черевній ділянці. Серед найпоширеніших захворювань травної системи:

  • Гастрит.
  • Панкреатит.

Гастрит – це узагальнене найменування всіх недугів, для яких характерно запалення слизової оболонки шлунка. Виникає переважно через порушення у виділенні шлункового соку, що впливає на кислотність травного середовища та може викликати подразнення. При цьому запальні процеси здатні різко загострюватись при неправильному харчуванні.

Не слід плутати гастрит із виразкою шлунка. Ці недуги – схожі, але мають істотну різницю. Гастрит – це запалення слизової оболонки, а виразка шлунка – це хронічне рецидивне захворювання, яке характеризується утворенням дефекту на стінці шлунка.

Панкреатит – це недуга, що виникає через порушення у роботі підшлункової залози. В екзокринному аспекті вона виділяє панкреатичний сік. Він бере участь у переробці поживних речовин. В ендокринному (внутрішньосекреторному) аспекті підшлункова залоза виділяє гормони, зокрема інсулін. Він надходить у кров та регулює обмін глюкози. Панкреатит характеризується руйнуванням клітин підшлункової залози, у результаті чого вона виконує свої функції неповноцінно, що негативно позначається на роботі травної системи загалом.

Гастрит, панкреатит: види та форми захворювань

Запалення слизової оболонки шлунка бувають різних типів та ступенів тяжкості. Відповідно, класифікують різні види гастриту:

  • З підвищеною кислотністю. Надмірне виділення шлункового соку. Викликає запалення та може призводити до руйнування стінок шлунка.
  • З пониженою кислотністю. Недостатнє виділення шлункового соку. Зменшення кислотності середовища призводить до погіршення здібностей шлунка перетравлювати їжу.
  • Ерозивний. Наявність відкритої рани (ерозивного ушкодження) на слизовій оболонці шлунка послаблює її захисні механізми. За відсутності лікування та тривалого ігнорування може призводити до утворення виразки.
  • Гострий. Характеризується раптовим запаленням слизової оболонки шлунка, що призводить до сильного ниючого болю.
  • Хронічний. Запальні процеси періодично загострюються та поступово розвивається атрофія слизової оболонки шлунка.

Панкреатит теж буває різних видів:

  • За характером протікання: гострий, рецидивний, хронічний.
  • За ступенем ураження підшлункової залози: у набряковій та деструктивній формах.

Захворювання, що протікає у легкій формі, характеризується некрозом поодиноких панкреатоцитів, а в деструктивній – осередковими панкреонекрозами (появою відмерлих острівців). Для недугів різних видів та ступенів тяжкості рекомендуються відповідні терапії та дієти при панкреатиті, гастриті.

Лікування панкреатиту та гастриту

Щоб нормалізувати роботу внутрішніх органів, необхідно усунути причини порушення. Істотна зміна кислотності шлункового соку або пригнічення функцій підшлункової залози можуть виникати через різні чинники. Часто основною причиною є неправильне харчування. А тому дієти при гастриті та панкреатиті нехай і не є повноцінними методами лікування, але мають велике значення для полегшення симптомів та запобігання розвитку недугів.

Упорядкування оптимального раціону харчування – завдання, під час вирішення якого треба враховувати безліч чинників. Мають значення вік пацієнта, тип та особливості захворювання, інші діагностовані недуги, харчові обмеження (наприклад, через алергічні реакції) тощо.

Якщо потрібна дієта при панкреатиті (меню на кожен день) або гастриті, складати її слід за допомогою дієтолога. І в рамках повноцінної терапії лікар може призначити спеціальні препарати, які не просто полегшуватимуть симптоматику, а й сприятимуть нормалізації роботи внутрішніх органів.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

У разі надмірного виділення шлункового соку можуть рекомендуватися до вживання меню з:

  • Цілісним молоком, вершками, некислим сиром.
  • Відвареними, тушкованими, запеченими овочами.
  • М'ясом кролика, телятини, свинячої вирізки.
  • Мінтаєм, щукою, річковим окунем, тріскою та іншою нежирною рибою.
  • Некислими яблуками, грушами, бананами.
  • Макаронними виробами, кашами (за винятком пшоняної).

Протипоказане меню з:

  • М'ясними, рибними, грибними міцними та жирними бульйонами.
  • Сирими овочами.
  • Соліннями, маринадами, гострими овочевими закусками.
  • Копченостями.
  • Здобним тістом.

Також не рекомендовані в їжу чорний хліб, пироги, надто охолоджені та алкогольні напої.

Дієта при гастриті (меню на тиждень) зі зниженою кислотністю

При недостатньому виділенні шлункового соку рекомендовано до вживання меню з:

  • Нежирним м'ясом, рибою, птицею (відвареною або запеченою).
  • Овочами: броколі, ріпою, зеленню, томатами, гарбузом, кольоровою капустою, огірками, морквою.
  • Фруктами: яблуками, грушами (їх потрібно запікати у духовці, попередньо знімаючи шкірку).
  • Цитрусовими: мандаринами, апельсинами, грейпфрутом.
  • Нежирними молочними продуктами: ряжанкою, йогуртом, кислим молоком, сиром, кефіром.
  • Яйцями (у вигляді омлету або зварені некруто).
  • Добре розвареними кашами, відвареними макаронними виробами.
  • Мінеральною водою, неміцним чаєм, відваром шипшини, сирими фруктовими соками (виключаючи виноградний).

Не рекомендовано меню з:

  • Цибулею, часником, редькою, солодким перцем.
  • Жирним м'ясом та птицею (качкою, гусем).
  • М'ясними та рибними консервами.
  • Копченостями, маринадом.

Також слід утриматися від пшеничних, горохових, квасоляних супів, круто зварених яєць, смажених страв, кондитерських виробів, шоколаду.

Їжа при ерозивному гастриті

При ерозивному ураженні слизової оболонки шлунка рекомендовано до вживання меню з:

  • Розвареними кашами на воді: гречкою, рисом, вівсом, пластівцями.
  • Овочами: картоплею, буряком, кабачками, цвітною капустою, морквою.
  • Фруктами: бананами, яблуками.
  • Нежирними сортами м'яса: яловичиною, куркою, індичкою, бараниною, свиною обрізкою.
  • Нежирними сортами морської риби: горбушею, мінтаєм, коропом, палтусом, сайрою, тунцем.
  • Відвареними яйцями.
  • Знежиреним молоком.
  • Галетним чи вівсяним печивом.

Протипоказане меню з:

  • Кисломолочними продуктами.
  • Пшоняною, кукурудзяною, перловою кашею та крупою.
  • Свининою, качкою та іншим жирним м'ясом.
  • Часником, бобовими, сочевицею, квасолею, капустою, грибами.
  • Ківі, динею, виноградом.
  • Апельсином, лимоном, лаймом, грейпфрутом.

Також слід утримуватися від білого та житнього хліба, випічки, млинців, консервів, міцного чаю, кави, какао, лимонаду, алкоголю, шоколаду, горіхів.

Меню при гастриті загостреному

У разі раптового запалення слизової оболонки шлунка, що супроводжується сильними ниючими болями, рекомендовано до вживання меню з:

  • Крупами та кашами, розвареними на воді (у тому числі, супи при гастриті): гречкою, рисом, вівсянкою.
  • Нежирним м'ясом: індичкою, куркою, кроликом.
  • Нежирними сортами риби.
  • Яйцями у вигляді омлету або звареними некруто.
  • Бананами, печеними яблуками.
  • Мармеладом, пастилою.
  • Солодкими соками, розбавленими водою, морсами, неміцним чаєм.

Не рекомендовано меню з:

  • Йогуртом, кефіром, сиром.
  • Сирими овочами та фруктами, сухофруктами.
  • Яйцями, вареними круто.
  • Бобовими, гороховими, ячмінними, перловими, пшоняними крупами.
  • Копченою, гострою, смаженою, солоною їжею.
  • Консервами, маринадами, грибами.

Також слід утримуватись від білого хліба, кондитерських виробів, сильних спецій, приправ, оцту, гірчиці, хрону, алкоголю, кави, какао, квасу, газованої води.

Що можна і що не можна їсти при хронічному гастриті

Якщо запальні процеси періодично повторюються, рекомендовано використовувати меню з:

  • Біточками, рибними суфле, котлетами, тефтелями, приготованими на пару.
  • Нежирними сортами відвареної риби та м'яса.
  • Знежиреними молочними та кисломолочними продуктами.
  • Овочевими бульйонами, вегетаріанськими супами.

Хліб варто їсти тільки пшеничний, причому лише м'яку частину. І корисними для травлення будуть трав'яні чаї.

Протипоказане меню з:

  • Жирним м'ясом: качкою, гусем.
  • Жирною та солоною рибою.
  • Вареними яйцями.
  • Консервами, копченостями.
  • Бульйонами та супами м'ясними, рибними, грибними.
  • Бобовими, ячною, перловою, кукурудзяною, пшоняною крупами.
  • Свіжою капустою, редькою, щавлем, огірком, цибулею, перцем, грибами.
  • Гострими та солоними сирами.
  • Квашеними, солоними, маринованими овочами.

Також слід утримуватися від житнього та свіжого хліба, гострих соусів, хрону, гірчиці, кави.

Однозначно сказати, що можна їсти при гастриті та що не можна, - складне завдання. Оптимальний раціон підбирається в залежності від типу та ступеня тяжкості захворювання. До очевидних рекомендацій можна віднести нежирні страви з гідролізованими білками. Виключати ж з меню слід жирну, смажену, занадто гарячу або холодну, консервовану їжу, а також сильні спеції та соуси, які здатні дратувати слизову оболонку шлунка, алкоголь та багато солодощів. Щодо овочів, фруктів, каш і круп – раціон адаптується з урахуванням особливостей недуги.

Дієта при гострому панкреатиті

Недуга в загостреній формі вимагає підвищеної строгості та послідовності у харчуванні. Протягом перших днів після загострення хвороби слід підтримувати голод, пити мінеральну воду. Через кілька діб можна поступово доповнювати раціон рідкою, а незабаром – і твердою їжею.

Рекомендовано до вживання меню з:

  • Супами овочевими, з круп, дрібно натираючи картоплю та моркву.
  • Кашами на воді: вівсяною, геркулесовою, манною, рисовою.
  • М'ясом яловичини, кролика, курки, телятини, індички.
  • Тріскою, судаком, окунем, щукою, сріблястим хеком та іншою нежирною рибою.
  • Білковим омлетом (яєчні жовтки вживати не варто).
  • Нежирним молоком та молочними продуктами: некислим сиром, кефіром, йогуртом.
  • Картоплею, морквою, кабачками, цвітною капустою.
  • Вчорашнім пшеничним хлібом, сухарями, галетним печивом.
  • Некислими яблуками, бананами, полуницею, чорницею.
  • Неміцним чаєм, банановим, полуничним, морквяним соками, мінеральною водою.

Протипоказане меню з:

  • М'ясом та рибою жирних сортів.
  • Білокачанною капустою, цибулею, редисом, баклажанами, болгарським перцем.
  • Жирними, смаженими продуктами, салом, копченостями, ковбасами.
  • Вершками, сметаною.

Також слід утримуватись від алкогольних напоїв, свіжого хліба, виробів зі здобного тіста, солінь, маринадів, консервів.

Дієта при хронічному панкреатиті

Рекомендовано до вживання меню з:

  • Нежирним м'ясом: обрізною свининою, телятиною, куркою, індичкою, кроликом.
  • Нежирною рибою: щукою, камбалою, мінтаєм, тріскою.
  • Кашами на воді: вівсяною, манною, рисовою.
  • Пісними овочевими супами.
  • Макаронними виробами з твердосортової пшениці.
  • Кисломолочними продуктами.
  • Овочами: картоплею, кабачками, буряком, морквою.

З напоїв слід віддавати перевагу відвару шипшини, компоту, киселю. Поліпшенню травлення сприяє негазована мінеральна вода при панкреатиті. Протипоказані страви з цибулею, щавлем, шпинатом, редисом, редькою, хріном, ревенем, болгарським перцем. Також слід утримуватися від сильних приправ та гострих спецій, кави та какао, алкоголю та газованих напоїв.

Дієта для підшлункової залози №5

Цей дієтичний стіл призначається при захворюваннях печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів тощо. Стосовно панкреатиту він рекомендований на стадіях як загострення хронічної недуги, так і одужання. Підшлункова дієта №5 може включати страви з:

  • Несвіжим або підсушеним пшеничним хлібом, сухарями.
  • Вегетаріанськими овочевими супами з картоплею, морквою, кабачками, гарбузом, манною, гречаною, вівсяною, рисовою крупами, вермішеллю.
  • Нежирним м'ясом або птицею: яловичиною, телятиною, кроликом, куркою, індичкою.
  • Вареною нежирною рибою.
  • Молочними продуктами з низьким рівнем кислотності. Білковими омлетами (без присутності жовтків).
  • Вівсянкою, манкою, гречкою, рисом на воді.

З напоїв слід віддавати перевагу неміцному чаю з лимоном, відвару шипшини, соками без цукру та розведеними водою. Що не можна їсти при панкреатиті? Протипоказане меню з:

  • Житнім та свіжим хлібом.
  • Виробами з тіста здобного або листкового.
  • Рибними та м'ясними бульйонами.
  • Грибними та овочевими відварами.
  • М'ясом жирних сортів: качкою, гусем, свининою.
  • Копченостями, ковбасами, консервами.
  • Ікрою та рибою в солоному, копченому, смаженому вигляді.
  • Жирними молочними продуктами.
  • Бобовими, перловими, ячневою, кукурудзяною, пшеничною кашами.
  • Білокачанною капустою, баклажанами, редькою, ріпою, болгарським перцем, часником, цибулею, шпинатом, щавлем, грибами.

Також слід утримуватися від газованих та холодних напоїв, виноградного соку, обмежити споживання какао й кави.

Однозначно сказати, яке меню при панкреатиті буде оптимальним, неможливо. Підбір раціону залежить не тільки від того, що не любить і що любить підшлункова залоза, але й від інших факторів, включаючи фізіологічний стан пацієнта, наявність інших захворювань тощо. А утримуватися слід від смажених, жирних, сильно приправлених страв та надлишку солодощів.

№5 дієта при панкреатиті та холециститі нормалізує роботу підшлункової залози, послаблює збудливість жовчного міхура, запобігає жировій інфільтрації підшлункової та печінки. Для неї характерне одночасне збільшення в раціоні кількості білка та зменшення продуктів, що містять жири та вуглеводи

Як перевірити підшлункову залозу в домашніх умовах та шлунок

Найбільш безпечний, точний та ефективний спосіб – пройти обстеження у лікаря. І хоча похід до фахівця буде корисним навіть у профілактичних цілях, без візиту до лікаря точно не обійтися, якщо проявляється характерна симптоматика.

Немає єдиної ознаки, на підставі якої можна з упевненістю припускати наявність конкретної недуги травної системи. І тому перш ніж з'ясовувати, що можна їсти при панкреатиті, що не можна при гастриті, як відновити підшлункову залозу в домашніх умовах, слід пройти медичну діагностику і отримати висновок лікаря. Про наявність запалень слизової оболонки шлунка свідчать симптоми:

  • Біль чи дискомфорт у верхній частині живота (зазвичай під грудиною).
  • Відчуття переповненості або ситості після невеликих прийомів їжі.
  • Печія, особливо після прийому гострих, жирних чи кислих продуктів.
  • Періодичні нудота та блювання.
  • Втрата апетиту.
  • Неприємний запах із рота.
  • Метеоризм, здуття живота.
  • Часті зміни випорожнень: пронос або запор.

Про порушення у роботі підшлункової залози свідчать симптоми:

  • Біль або дискомфорт у верхній частині живота, особливо після їжі.
  • Підвищене газоутворення, здуття живота.
  • Діарея, особливо при вживанні жирної їжі.
  • Втрата ваги без очевидних причин.
  • Почуття слабкості, втоми.

У процесі діагностики гастриту застосовують різні методи: гастроскопія, аналіз крові, УЗД черевної порожнини. Обстеження на наявність панкреатиту включає УЗД черевної порожнини, аналіз крові, комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію, ендоскопічні дослідження, функціональні тести.

Відповіді на запитання «як лікувати панкреатит?», «скільки триває дієта при підвищеній кислотності шлункового соку?», «які трави не можна пити при панкреатиті?», «які фрукти можна при гастриті?» і подібні їм вдасться отримати лише після ретельного обстеження у лікаря та призначення терапії. Залежно від стану пацієнта комплексне лікування може включати не тільки правильне харчування при панкреатиті та гастриті, але також прийом препаратів і біодобавок.

Як вилікувати панкреатит назавжди та забути про проблеми зі шлунком

Якщо травні захворювання вже діагностовані, їх потрібно лікувати. І в цьому процесі знання про те, що можна їсти при панкреатиті (які овочі можна їсти при панкреатиті, чи дозволено банани при панкреатиті тощо), скільки триває дієта при гастриті, будуть дуже корисні. Однак варто пам'ятати, що найкраща стратегія лікування хвороби – це її запобігання! І профілактика (щоб уникнути прояву недуги або рецидивів) – вдале рішення для збереження здоров'я травної системи.

Корисні практичні рекомендації:

  • Дотримуйтесь здорового харчування. Їжте режимно, різноманітно та збалансовано. Уникайте переїдання, надто жирної, приправленої їжі. Віддавайте перевагу овочевим та фруктовим стравам, дієтичному м'ясу та рибі. Вибирайте їжу відварену, тушковану, печену і не зловживайте смаженою, копченою, солоною.
  • Підтримуйте оптимальну вагу. Щоб дієта при загостреному панкреатиті не стала вам необхідністю, не допускайте набір зайвої маси. Надмірна вага стимулює переїдання, що навантажує систему травлення, в тому числі, і підшлункову залозу. Слідкуйте не лише за масою, а й за рівнем холестерину в крові.
  • Утримуйтесь від алкоголю та тютюну. Семиденне меню при панкреатиті, звичайно, забороняє вживання спиртних напоїв та куріння. Однак не слід чекати, поки така помірність стане необхідністю. Алкоголь та тютюн негативно впливають на роботу всіх внутрішніх органів, а не лише травної системи. Від них слід рішуче відмовитися, про яку б недугу не йшлося.
  • Уникайте стресу. Нестабільний психоемоційний стан, постійна напруженість, тривожність, занепокоєння, негативні почуття – чинники різноманітних психосоматичних захворювань. Уникайте стресових ситуацій: це – один із найкращих подарунків, який ви можете зробити для свого ментального та фізичного здоров'я!

Тепер ви знаєте основні рекомендації щодо харчування при запаленні слизової оболонки шлунка або порушення у роботі підшлункової залози. Але не варто слідувати їм бездумно! На питання «скільки триває дієта при панкреатиті?» чи «рекомендована ромашка при панкреатиті?» (і подібні до них) відповіді будуть індивідуальні саме для вас.

Спостерігаєте симптоми згаданих захворювань? Тоді якнайшвидше знайдіть час і вирушайте до лікаря на обстеження. І якщо фахівець діагностує недугу, призначить персональну дієту та лікарські препарати, швидко вибрати та вигідно замовити сертифіковані медикаменти ви можете за допомогою онлайн-каталогу МІС «Аптека 9-1-1».

Список використаної літератури

Дата створення: 22.11.2023       Дата оновлення: 25.11.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!

Завантаження
Промокод скопійовано!