Кава сприяє розвитку корисних бактерій в кишківнику

19 березня 2025 Кава сприяє розвитку корисних бактерій в кишківнику
Вплив кави на організм давно досліджується науковцями. Вона містить тисячі активних сполук, зокрема антиоксиданти та протизапальні компоненти, які підтримують серцево-судинну систему, знижують рівень запалення і сприяють відновленню після фізичних навантажень. Однак нове дослідження, опубліковане в Nature Microbiology, виявило ще одну важливу особливість кави — її здатність позитивно впливати на кишковий мікробіом.
 
Науковці проаналізували зразки кишкової мікрофлори понад 22 тисяч людей, які по-різному ставляться до кофеїновмісного напою: тих, хто вживає менше трьох чашок на місяць, помірних поціновувачів кави, які обмежуються трьома чашками на день, і справжніх «кавоманів». В учасників двох останніх груп виявили вищий рівень штаму L. asaccharolyticus — бактерії, що відіграє важливу роль у підтримці здоров’я кишківника.
 
За словами дослідників, користь для кишківника зумовлена не стільки кофеїном, скільки поліфенолами — біологічно активними речовинами, що діють як пребіотики, сприяючи росту корисних мікроорганізмів. Зокрема, хлорогенова та хінова кислоти забезпечують сприятливі умови для розвитку мікрофлори.
 
Корисні бактерії беруть участь у процесах травлення, регулюють запальні реакції, зміцнюють імунітет і можуть впливати на ризики розвитку серцево-судинних захворювань та навіть ефективність лікування деяких хвороб. Також доведений зв’язок між кишківником і мозком — саме  взаємодія між мікробіомом і нервовою системою пояснює, чому під час стресу або сильних емоцій можуть виникати проблеми з травленням.

УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!

Завантаження
Промокод скопійовано!