Захворювання серця та судин посідають перше місце у списку причин смерті людей у всьому світі. І, на жаль, не лише тих, хто перетнув 60-річний рубіж. Дедалі частіше жертвами інфаркту та інсульту стає молодь. Лікарі б'ють на сполох і наполегливо закликають згадати про те, що здоровий спосіб життя та правильне харчування можуть продовжити життя. Що ж потрібне нашому «мотору» для безперебійної роботи?
Провідні фармацевтичні компанії постійно розробляють нові препарати, головна мета яких – продовжити життя пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Але ліки це вершина айсберга. Щоб не прирікати себе на довічний прийом пігулок, варто займатися профілактикою. І правильні продукти у цьому питанні є головними помічниками. Не слід забувати, що ми є те, що ми їмо.
Ми недарма на перше місце у списку суперфудів для серця та судин поставили лосось. Жирна морська риба – визнаний лідер за вмістом життєво необхідних для нашої судинної системи жирних кислот омега-3. Цим кислотам під силу підтримувати регулярний серцевий ритм і перешкоджати накопиченню шкідливих жирів у крові, захищаючи таким чином наші судини від бляшок, які заважають нормальному циркулюванню крові. Порушення цих процесів якраз і призводить до судинних катастроф.
Ви не можете дозволити собі червону рибу? Сардини та скумбрія цілком можуть її замінити. Головне – їсти жирну рибу регулярно, не рідше двох разів на тиждень.
Ви також можете вживати в якості харчової добавки відомий з дитинства риб'ячий жир.
Мама не дарма готувала вам на сніданок вівсянку. У ній величезна кількість клітковини, яка покращує травлення, а отже, і засвоєння корисних речовин. Цей натуральний «віник» також здатна очистити наш організм від ліпопротеїдів низької щільності, що знизить ймовірність утворення холестеринових бляшок. Дослідження підтверджують, що люди, в меню яких постійно присутній цей продукт, живуть і зберігають працездатність набагато довше за тих, хто віддає перевагу смаженій картоплі та чизбургером. Проте слід уникати вівсяних пластівців швидкого приготування, у яких багато прихованого цукру. Натомість виберіть старомодні вівсяні пластівці або плющений рис.
Ягідний сезон швидко закінчується. Але хто заважає вам заморозити про запас полуниці, чорниці, смородину та інші ягоди? Аргументом на користь цього може стати нещодавно проведене дослідження. Воно продемонструвало, що жінки середнього віку, в меню яких було мінімум три невеликі порції ягід на тиждень, на 32% рідше стикаються з ризиком виникнення серцевого нападу, ніж ті, хто їсть чорниці та полуницю рідше.
Як це працює? Антоціани (саме вони надають ягодам червоний та синій колір) та флавоноїди благотворно впливають на кров'яний тиск та розширюють кровоносні судини. Огляд наукових досліджень про ягоди та здоров'я серця за 2021 рік, опублікований у журналі Frontiers in Nutrition, підтвердив, що багаті на антоціани ягоди можуть запобігати інфарктам та інсультам шляхом зниження рівня ліпідів та зменшення запальних процесів в організмі.
Шоколад, який складається щонайменше на 60-70% із какао-бобів, опинився у нашому списку не випадково. Огляд, опублікований у 2015 році у журналі Vascular Pharmacology, навів докази того, що темний шоколад допомагає знизити ймовірність серцевих захворювань. Вчені схильні пояснювати це дією флавоноїдів та поліфенолів, які нормалізують згортання крові, регулюють тиск та запалення. Але такі цілющі властивості має лише чорний шоколад! Його молочний «брат» і більшість шоколадних батончиків здатні швидше нашкодити серцю та судинам, ніж принести користь. Все пояснюється меншою кількістю какао та величезним відсотком цукру.
Помідори багаті на калій, без якого наше серце не може вправно працювати. Є в їхньому складі та ще один друг серцевого м'яза – антиоксидант лікопін. За даними Гарвардської медичної школи, він зменшує ризик інсульту завдяки своїй здатності знижувати рівень «поганих» ліпопротеїдів. У помідорах також мало цукру і достатньо клітковини, тому вони повністю вписуються в «здорове меню».
Мигдаль, волоські горіхи, фісташки, арахіс та горіхи макадамія – справжній скарб для здоров'я нашого серця. Вони містять не лише корисні волокна, природні ненасичені жири, вітамін Е, а також рослинні жирні кислоти омега-3 та омега-6, які зменшують накопичення холестерину та не дають «твердіти» нашим судинам. Є у складі практично всіх горіхів і альфа-ліноленова кислота. Вона має протизапальну дію та покращує кровообіг.
Зелений чай, на відміну від чорного, наше серце дуже любить. Підтвердженням цьому стало дослідження, опубліковане в журналі Stroke. У людей, які надають перевагу цьому напою, судинні катастрофи, зокрема інсульт, фіксувалися в 5 разів рідше, ніж у шанувальників чорного чаю. Мінімальна профілактична доза становила 4 чашки зеленого чаю щодня.
Європейські кардіологи підтвердили ці результати, припустивши, що на захист нашого серця встають поліфеноли та антиоксиданти.
Лікарі стверджують, що овочів на нашому столі надто багато не буває. Особливо темно-зелених! Усі їхні переваги неможливо перерахувати. Вони багаті на каротиноїди, які перешкоджають утворенню потенційно шкідливих сполук в організмі. Клітковина, а також цілий набір вітамінів та мінералів посилюють захист серцевого м'яза та судин. До речі, ви напевно не знали: звичайнісінька білокачанна капуста може похвалитися жирними омега-3 кислотами у своєму складі.
Кава, яку довго вважали головним ворогом нашої серцево-судинної системи, насправді виявилася її помічником. У розумних кількостях вона призводить до зниження смертності навіть у людей, які вже зіштовхнулися з серцевими проблемами. Скільки ж кави на день можна і потрібно? Від 2 до 5 чашок, що в середньому дорівнює 400 мг кофеїну на день, вважаються не тільки безпечною дозою, але й приносять користь серцю та судинам. Однак слід знати, що через генетичні варіації в організмі розщеплення кофеїну може гальмуватися. У цьому випадку кількість чашок кави слід зменшити, щоб ваше серце не отримало кофеїновий «удар».
Цей смачний фрукт (так, фрукт, а не овоч) давно «відкрили» для себе ті, хто стежить за фігурою та здоров'ям. А все завдяки мононенасиченим жирам, які не відкладаються зайвими кілограмами на талії та холестериновими бляшками — на стінках судин.
Авокадо містить антиоксиданти та калій, за які ваше серце скаже «дякую». Його можна їсти окремо або приправляти часником та лимоном. Цей фрукт має лише один недолік — високу калорійність, тому не зловживайте! 100 грамів буде більш ніж достатньо.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.
УВАГА! Ціни актуальні лише в разі оформлення замовлення в електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1. Ціни на товари в разі купівлі безпосередньо в аптечних закладах-партнерах можуть відрізнятися від тих, що зазначені на сайті!
{{docMaster.documentName}}
{{docVisa.documentName}}