Весняний авітаміноз: як проявляється і які вітаміни приймати
3 квітня 2024
З настанням весни люди можуть відчувати так звану «весняну втому», яка найчастіше пов'язана з ослабленням імунітету внаслідок нестачі вітамінів. Саме тому в цей період говорять про весняний авітаміноз. Розберемося, які вітаміни та мінерали потрібно приймати навесні.
Протягом зими через тривалі холоди, малу кількість сонця і брак свіжих ягід та овочів резерви організму виснажуються. У результаті на початку весни багато людей почуваються погано: з'являється слабкість, пригнічений настрій, сонливість, спостерігається зниження концентрації уваги та погіршення пам'яті, поганий стан шкіри, волосся, нігтів, кровоточивість ясен, погано загоюються тріщини в кутах рота, а іноді навіть бувають судоми, м'язові болі та порушення координації.
Такі симптоми в народі прийнято називати авітамінозом, хоча насправді це захворювання трапляється досить рідко. Те, що здебільшого відбувається з організмом навесні за нестачі вітамінів, правильніше називати «гіповітамінозом» — це стан, спричинений неповним задоволенням потреб у вітамінах, який можна досить легко усунути. Для налагодження обмінних процесів в організмі необхідна не тільки достатня кількість білків, жирів і вуглеводів, а й запас вітамінів, мікро- і макроелементів — каталізаторів обміну речовин.
У цій статті ми розглянемо причини і симптоми дефіциту вітамінів навесні, а також визначимо, які продукти потрібно їсти і які полівітамінні комплекси вживати для надолуження нестачі. Для зручності наших читачів ми й надалі використовуватимемо термін «авітаміноз», хоча ви вже знаєте, що це значно серйозніший стан, для якого характерна критична нестача одного або кількох вітамінів, а нездужання навесні насправді спричинене гіповітамінозом — незначним вітамінним дефіцитом.
Чому навесні часто виникає авітаміноз?
Коли людина страждає від дефіциту вітамінів С, D, Е і В1, це можна умовно назвати весняним авітамінозом.
Причини виникнення весняного авітамінозу:
- неправильне харчування;
- тривалий прийом ліків;
- нестача вітамінів, переважно С і В1;
- проблеми з травленням тощо.
Лікування авітамінозу вимагає від людини вживання тих вітамінів, яких у її організмі не вистачає. Для вирішення цієї проблеми проводять корекцію харчування, збагачуючи дієту продуктами, багатими на поживні речовини, а також можна використовувати вітамінні добавки.
Перший крок, який може зробити людина, що страждає на гіповітаміноз, — це прийом полівітамінів двічі на рік. Це пов'язано з тим, що навесні та восени імунітет організму слабшає. У цей період людина може приймати полівітаміни, щоб отримувати здорові дози всіх необхідних поживних речовин.
Наприклад, вітамін D неможливо отримати в достатній кількості зі звичайних харчових джерел, і, отже, людині необхідні спеціальні препарати, щоб усунути його дефіцит. Однак завжди потрібно пам'ятати, що добре збалансована дієта і правильний режим дня, безсумнівно, знизять ризик розвитку авітамінозу.
Найпоширеніші причини весняного авітамінозу включають:
- зменшена кількість сонячних днів, недостатнє перебування на сонці;
- обмежений доступ до свіжих сезонних овочів і фруктів;
- недостатність харчування, мізерний раціон.
Розглянемо докладніше кожну з причин.
Зменшена кількість сонячних днів
Наприклад, вітамін D, часто званий «вітаміном сонця», відіграє ключову роль у підтримці здоров'я людини.
Функції вітаміну Д в організмі:
- бере участь у регуляції рівня кальцію і фосфору;
- сприяє здоров'ю кісток;
- зміцнює імунну систему;
- сприятливий для психічного благополуччя.
Однак в умовах зменшеної кількості сонячних днів, які характерні для деяких регіонів і пір року, існує ризик розвитку гіповітамінозу та авітамінозу D.
Сонячне світло є основним джерелом вітаміну D для організму людини. Коли ультрафіолетові промені потрапляють на шкіру, вона починає виробляти вітамін D. Цей процес відбувається завдяки впливу ультрафіолетового випромінювання на прекурсори вітаміну D, які знаходяться в шкірі.
У період сезонних змін або під час довгих періодів хмарної погоди зменшується кількість доступного сонячного світла. Це може призвести до зниження синтезу вітаміну D у шкірі і, отже, до його нестачі в організмі.
Обмежений доступ до свіжих фруктів і овочів
Свіжі фрукти та овочі є джерелом багатьох вітамінів і мінералів, які необхідні для підтримання нормального функціонування людського організму. Вони багаті вітамінами С, А, групи В, фолієвою кислотою, калієм, магнієм та іншими корисними речовинами. Ці компоненти відіграють важливу роль у підтримці імунітету, здоров'я шкіри, нервової системи та обміну речовин.
У зимово-весняний період доступ до свіжих фруктів і овочів може бути обмеженим з кількох причин:
- Деякі фрукти й овочі можуть ставати дорогими, а також можуть рідко з'являтися на ринку в холодну пору року через сезонність і складнощі транспортування.
- Люди можуть віддавати перевагу вживанню калорійнішої і щільнішої їжі взимку і ранньою весною, як-от жирні та важкі страви, на відміну від легших і свіжих продуктів, доступ до яких обмежений.
Який вітамінний дефіцит найпоширеніший?
Дефіцит вітамінів — одна з поширених форм нестачі поживних речовин, з якою стикається організм. До найпоширеніших дефіцитів вітамінів належать такі:
- Дефіцит вітаміну D. Є жиророзчинним вітаміном, його неможливо отримати в необхідній кількості тільки з їжею. Отже, люди дуже часто стикаються з нестачею. Симптоми включають м'язову та кісткову слабкість, підвищену втрату кісткової маси та підвищену ймовірність переломів кісток. Також може виникати м'якість кісток у дітей.
- Дефіцит вітаміну B12. Зазвичай вегетаріанці, особливо люди старших вікових груп, найбільш схильні до дефіциту вітамінів групи В. Це супроводжується анемією і пов'язаними з нею симптомами, такими як захворювання крові та підвищений рівень гомоцистеїну.
Як проявляється весняний авітаміноз: симптоми та ознаки
Для багатьох людей весняна пора року супроводжується неприємними симптомами, спричиненими нестачею вітамінів після зимового періоду, коли організм відчуває підвищену потребу в поживних речовинах.
Авітаміноз може завдати серйозної довгострокової шкоди здоров'ю людини, якщо його не лікувати. Симптоми захворювання залежать від того, який вітамін відсутній. З цієї причини лікарям важко діагностувати цей стан.
Фактори, які можуть призвести до дефіциту вітамінів:
- неправильне функціонування травного тракту;
- недостатнє, незбалансоване харчування;
- порушення обміну речовин;
- захворювання серця, печінки або нирок;
- генетика;
- старість;
- дітонародження і грудне вигодовування.
Ознаки дефіциту вітамінів залежатимуть від того, які вітаміни відсутні. Однак можна вивести якусь загальну симптоматичну картину.
Загальні симптоми авітамінозу:
- слабкість або швидка стомлюваність;
- зниження концентрації уваги;
- у жінок порушення менструального циклу;
- порушення роботи опорно-рухового апарату;
- порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
- проблеми із зором;
- проблеми зі шкірою;
- порушення сну;
- перепади настрою і підвищена дратівливість;
- погіршення стану волосся і нігтів;
- зниження імунітету і часті застудні захворювання;
- втрата апетиту або переїдання.
Лікування авітамінозу залежить від діагностики та визначення конкретного набору дефіцитів вітамінів в організмі. Людині з вітамінним дефіцитом необхідно звернутися за консультацією до імунолога або терапевта, щоб скласти правильний план лікування.
Як уникнути весняного авітамінозу?
Щоб уникнути авітамінозу навесні, важливо урізноманітнити свій раціон, включивши в нього більше свіжих фруктів і овочів. Можна також використовувати заморожені або консервовані варіанти цих продуктів у періоди, коли свіжі овочі та фрукти недоступні або занадто дорогі. За необхідності можна також вдатися до прийому вітамінно-мінеральних комплексів, щоб компенсувати нестачу поживних речовин у раціоні.
Раціон для поповнення вітамінів і мінералів
Важливо прагнути до різноманітного і збалансованого раціону, включаючи до нього максимальну кількість свіжих продуктів, щоб забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мінералами для підтримки здоров'я і благополуччя.
Для профілактики авітамінозу важливо збалансовано харчуватися різноманітними продуктами, що містять різні вітаміни.
Повноцінний раціон для профілактики авітамінозу:
- Вживайте в їжу свіжі, термічно не оброблені овочі, зелень, ягоди та фрукти. Вони містять багато вітамінів С, А, Е, К, фолієвої кислоти, бета-каротину та інших антиоксидантів, які зміцнюють імунітет, захищають від інфекцій і старіння. З них можна робити салати, смузі, фреші або просто їсти як перекус.
- Додавайте у свій раціон рослинну олію, горіхи, насіння, сухофрукти. Вони забезпечують організм вітамінами Е, D, В5, Н, А, які необхідні для здоров'я шкіри, волосся, нігтів, кісток, зубів, гормонального балансу і нервової системи. Їх можна використовувати для заправки салатів, приготування граноли, мюслі, енергетичних батончиків або просто їсти по кілька штук на день.
- Не забувайте про молочні продукти, такі як молоко, йогурт, кефір, сир. Вони містять вітаміни В2, В12, А, D, кальцій, фосфор, магній, які покращують роботу травної, серцево-судинної, нервової систем, сприяють росту й розвитку організму. Їх можна вживати в чистому вигляді, додавати в каші, супи, випічку, десерти або робити з них молочні коктейлі.
- Включайте у своє меню м'ясо, рибу, яйця, бобові. Вони є джерелом вітамінів В1, В2, В6, В12, РР, Н, заліза, цинку, йоду, селену, білка, який потрібен для побудови м'язів, крові, імунних клітин, гормонів, ферментів. З них можна готувати різноманітні страви, як-от котлети, супи, запіканки, омлети, салати або просто варити, смажити, запікати.
- Пийте достатньо води, чаю, відварів трав, шипшини. Вони допомагають підтримувати водно-сольовий баланс, виводити токсини, покращувати обмін речовин, знімати втому, підвищувати тонус. Їх можна пити протягом дня, додаючи мед, лимон, імбир, м'яту, ромашку або інші корисні інгредієнти.
Для того, щоб уникнути дефіциту вітамінів навесні, потрібно їсти різноманітні свіжі овочі та фрукти:
- Морква — джерело каротину, вітамінів В, С, Е, К, калію, заліза, фосфору, магнію, йоду, фтору. Морква покращує зір, шкіру, волосся, нігті, імунітет, кровотворення, роботу серця і травлення.
- Помідори — джерело вітамінів С, А, РР, Е, калію, натрію, кальцію, заліза, фосфору. Помідори нормалізують обмін речовин, роботу нирок і кишечнику, знижують холестерин, покращують захист від інфекцій і раку.
- Часник — джерело вітамінів С, В, РР, Н, а також заліза, йоду, кальцію, магнію, цинку, селену, ефірних олій. Часник є природним антибіотиком, антисептиком, протизапальним, протимікробним, протигрибковим засобом, зміцнює імунітет, очищає кров, підвищує потенцію.
- Цибуля — джерело вітамінів С, РР, Н, каротину, фолієвої кислоти, заліза, йоду, кальцію, магнію, фосфору, ефірних олій. Цибуля, як і часник, також є потужним антибіотиком і антисептиком, активує обмін речовин, бореться з грипом і застудою.
- Болгарський перець — джерело вітамінів С, В, Р, РР, К, калію, натрію, кальцію, заліза, фосфору. Зміцнює імунітет, судини, кістки, зуби, покращує пам'ять, настрій, зір, захищає від інфекцій та алергії.
- Квашена капуста — джерело вітамінів В, С, К, кальцію, магнію, фосфору, пробіотиків. Квашена капуста покращує роботу кишківника, імунітет, настрій, захищає від інфекцій і передчасного старіння.
Вживання в їжу сезонних фруктів і овочів природним чином задовольняє потреби організму. Навесні обов'язково додайте у своє меню продукти, які мають гарну поживну цінність:
- молода картопля;
- редис;
- зелень;
- спаржа;
- артишоки;
- горох;
- ревінь;
- ківі;
- ананас;
- лимони Мейєра.
Сезонні фрукти та овочі, які природним чином дозрівають на сонці, містять найбільшу кількість поживних речовин, антиоксидантів і фітонутрієнтів.
Після збору врожай втрачає харчову цінність поступово протягом часу, поки він зберігається або транспортується. Чим довший цей термін — тим менша поживність та користь. Вживання в їжу місцевих сезонних продуктів, які були нещодавно зібрані, матиме найбільшу харчову цінність.
Оскільки навесні відзначається обмежений доступ до сезонних фруктів та овочів, лікарі частіше вдаються до призначення полівітамінів для профілактики авітамінозу та негативних наслідків, пов'язаних із ним.
Режим дня
Дотримуючись правильного режиму дня, можна ефективно боротися з весняним авітамінозом і підтримувати здоров'я і благополуччя в період переходу від зими до весни. Для цього рекомендується:
- Збалансувати харчування — це перше, що потрібно зробити. Як ми вже говорили, раціон має бути різноманітним і багатим на вітаміни та мінерали.
- Приймати сонячні ванни. Проводьте більше часу на свіжому повітрі та на сонці. Помірний вплив сонячного світла сприяє виробленню вітаміну D в організмі, що важливо для здоров'я кісток та імунної системи.
- Регулярний відпочинок і повноцінний сон. Відновлення сил і регенерація клітин відбуваються під час сну, тому важливо спати не менше 7-8 годин на добу. Також варто пам'ятати про регулярні перерви протягом дня, щоб дати мозку й тілу відпочити.
- Спорт і помірна фізична активність. Займайтеся зарядкою вранці, ходіть на тривалі піші прогулянки, займайтеся легким спортом — така фізична активність допоможе вам підтримувати здорову вагу, зміцнити імунітет, зняти стрес, підняти настрій та активізувати метаболічні процеси в організмі, що дасть змогу краще засвоювати вітаміни.
Особливості харчування у весняний період
Харчування відіграє ключову роль у підтримці організму в хорошому стані, особливо коли йдеться про вітаміни та мінерали. Про раціон і свіжі овочі та фрукти, які вам необхідні навесні, ми вже поговорили вище. Але як правильно зберігати продукти та готувати їжу, щоб максимально зберегти її корисні властивості?
Щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин у їжі, потрібно дотримуватися певних правил:
- найбагатші на вітаміни свіжі овочі та фрукти — це місцеві, сезонні, шлях яких від грядки до вашого столу максимально короткий;
- якщо немає можливості їсти свіжі фрукти та овочі, ви можете вживати ті, які пройшли процес швидкого заморожування, адже при швидкому заморожуванні зберігається багато поживних речовин;
- зберігайте всі продукти в прохолодному темному місці;
- овочі, зелень і фрукти не повинні довго перебувати у воді;
- уникайте тривалого впливу сонячних променів або навіть штучного світла під час приготування;
- нарізайте продукти безпосередньо перед приготуванням;
- рибу та м'ясо слід запікати в алюмінієвій фользі, щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин;
- у воді, де замочувалися бобові, залишається багато мікроелементів, тому її надалі можна використовувати для приготування їжі;
- перед вживанням квашену капусту відіжміть від розсолу, але в жодному разі не промивайте її водою;
- розморожуйте м'ясо за кімнатної температури без використання води;
- якщо ви варите овочі, то занурюйте їх одразу в киплячу воду;
- не перемішуйте страву, яку ви часто готуєте;
- намагайтеся вживати приготовані страви відразу, зберігання готових страв у холодильнику не йде їжі на користь.
Які вітаміни пити при весняному авітамінозі: список найкращих
Оскільки навесні ще немає сезонних фруктів і овочів, варто вживати полівітаміни та мінерали, що дасть змогу зберегти здоров'я, виведе організм зі «сплячки» і дасть змогу брати участь в активному відпочинку. Прийом вітамінів навесні дасть змогу:
- захиститися від вірусів, що активізуються в теплу пору року;
- поліпшити опірність у разі алергії;
- зберегти здоров'я шкіри та зору.
До найважливіших вітамінів і поживних речовин, які потрібно приймати навесні, належать такі:
- Вітамін А (ретинол) — має потужні антиоксидантні властивості, які підтримують важливі функції імунної системи й органів. Він також зберігає шкіру здоровою після ушкодження сонцем, сприяючи відновленню і росту. Це особливо важливо, оскільки шкіра повторно піддається впливу сильніших променів після тривалого перебування на сонці.
- Вітаміни групи B — виконують широкий спектр функцій в організмі. Вони важливі, серед іншого, для підтримки рівня енергії та боротьби зі стресом. Вітаміни B1 (тіамін), B2 (рибофлавін) і B3 (ніацин) підтримують здоров'я нервової системи, вивільняють енергію з їжі та забезпечують здоров'я шкіри та зору. Ці вітаміни мають вирішальне значення навесні, оскільки вони захищають організм від сонячних променів, забезпечуючи при цьому енергію, необхідну для фізичної активності. Вітаміни B6 (піридоксин) і B12 (ціанокобаламін) підтримують вироблення еритроцитів і забезпечують правильне функціонування мозку та нервової системи. До всього іншого, ці вітаміни легко втрачаються через підвищене потовиділення в теплу погоду.
- Вітамін С (аскорбінова кислота) — є потужним джерелом антиоксидантів і відіграє важливу роль у підтримці та функціонуванні імунної системи. Дослідження показали, що імунологічні переваги вітаміну С скорочують тривалість сезонних проблем зі здоров'ям, а також покращують дихальну функцію, здоров'я носових пазух і шкіри. Він також є природним антиоксидантом, тому його вживання як харчової добавки може запобігти пошкодженню клітин. Збільшує вироблення колагену, який захищає шкіру від сонячних променів. Вітамін С також є природним антигістамінним засобом і тому особливо важливий для людей, які страждають на сінну лихоманку.
- Вітамін D — сприяє мінералізації кісток, а також зміцнює імунну систему, що особливо необхідно в перехідний період із зимового часу на весняний.
- Вітамін Е (токоферол) — допомагає поліпшити фізичну витривалість завдяки підвищенню рівня енергії та зменшити пошкодження м'язів внаслідок фізичних вправ. Оскільки вітамін Е є антиоксидантом, він також може допомогти сповільнити процеси пошкодження клітин, такі як фотостаріння.
- Цинк — це мінерал і незамінний мікроелемент, який забезпечує широкий спектр функцій в організмі, а також чудово підходить для зміцнення здоров'я імунної системи. Зростаюча популярність цинку в боротьбі із сезонними недугами підтверджується науковими дослідженнями. Вони показують, що цинк може відігравати роль у підтримці дихальної функції, м'язовому комфорті та здоров'ї носових пазух.
- Селен — є мінералом і належить до незамінних мікроелементів. Людський організм не може виробляти його сам, натомість він має надходити з їжею або біологічно активними добавками. В організмі селен виконує безліч функцій. Крім іншого, він захищає від вільних радикалів і, отже, від хвороб і процесів старіння. Він також впливає на імунну систему, здоров'я шкіри, волосся і нігтів і бере участь у виробленні гормону щитовидної залози.
- Жирні кислоти омега-3 — належать до числа «хороших» жирів і підтримують важливі функції організму. Наприклад, вони роблять значний внесок у підтримання нормальних функцій серця, але діапазон, у якому можуть впливати на основні функції організму, набагато ширший. Жирні кислоти омега-3, ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК), належать до числа незамінних жирних кислот і не можуть вироблятися організмом. ЕПК і ДГК містяться здебільшого в жирній холодноводній рибі, такій як оселедець, скумбрія або сардини, і сприяють нормальній роботі мозку і серця, а також підтримують нормальний зір.
На фармацевтичному ринку можна придбати перелічені вище макро- та мікроелементи у вигляді моно- та дуопрепаратів (тобто комбінація двох вітамінів), а також у вигляді комплексної харчової добавки. Однак це варто робити тільки в разі потреби і після обов'язкової попередньої консультації з лікарем.
Список найкращих вітамінів і мінералів для прийому навесні:
Таким чином, щоб зміцнити імунітет, слід звернути увагу на достатнє споживання важливих поживних речовин і вітамінів. Їх надходження через щоденну їжу можливе завдяки здоровому та збалансованому харчуванню. Але в зимові та весняні місяці імунна система особливо потребує підтримки. Тому може бути необхідний додатковий прийом високоякісних харчових добавок і мультивітамінних комплексів за призначенням лікаря.
Як нестача вітамінів навесні впливає на здоров'я?
Після зимового періоду організм може відчувати дефіцит певних поживних речовин, що тягне за собою різні наслідки для здоров'я. Якщо не заповнити дефіцит корисних мікро- і макронутрієнтів навесні, то нестача вітамінів навесні може спричинити такі наслідки:
- Часті застуди та інші вірусні інфекції. Вітаміни С, D і E відіграють важливу роль у підтримці здорової імунної системи. Нестача цих вітамінів може збільшити вразливість організму до інфекцій і застуд.
- Погіршення стану шкіри, волосся та нігтів. Наприклад, нестача вітамінів A і E може спричинити сухість і лущення шкіри, ламкість і посічені кінчики волосся, а також крихкість нігтів.
- Занепад сил. Нестача вітамінів групи В, особливо B12, може призвести до відчуття втоми і слабкості. Вітаміни групи В беруть участь у процесах обміну речовин і енергетичного забезпечення організму, і їх нестача може позначитися на загальному стані організму.
- Проблеми з травленням і обміном речовин. Вітаміни групи В також відіграють важливу роль у роботі травної системи та обміні речовин. Дефіцит може призвести до проблем із травленням, включно із закрепами, діареєю та дисбалансом мікрофлори, а також уповільнення обміну речовин, що може сприяти набору ваги.
- Перепади настрою. Нестача вітамінів D і групи В може також позначитися на емоційному стані. Нестачу вітаміну D, який людина отримує переважно від сонячного світла, часто пов'язують із сезонними депресіями і поганим настроєм. Нестача групи В може посилити ці симптоми.
Можливі проблеми при тривалому гіповітамінозі
Нестача вітамінів, відома як гіповітаміноз, може мати серйозні наслідки для здоров'я, особливо в разі тривалого її прояву:
- Ослаблення імунної системи. Довготривала нестача певних вітамінів і мінералів може призвести до зниженої імунної відповіді організму. Внаслідок цього людина частіше хворітиме і гірше справлятиметься з вірусними інфекціями.
- Погіршення стану зовнішнього вигляду шкіри, волосся і нігтів. При цьому може відзначатися незрозумілий висип на тілі, випадіння волосся, а також м'якість і ламкість нігтьових пластин.
- Проблеми з кістками і суглобами. Дефіцит вітаміну D і кальцію може призвести до ослаблення кісток і підвищеного ризику розвитку остеопорозу — кістки стають ламкими та крихкими, з'являються болі в суглобах, істотно погіршується якість життя.
- Порушення зору. Брак вітамінів A і E може мати негативний вплив на здоров'я очей і зір. Ці вітаміни відіграють важливу роль у підтримці здоров'я сітківки та захисті очей від вільних радикалів.
- Проблеми зі шлунково-кишковим трактом (ШКТ). Може відзначатися погіршення всмоктування і розподілу поживних речовин, які в довгостроковій перспективі можуть призвести до більш серйозних проблем із травленням.
- Емоційні та психологічні проблеми. Дефіцит вітамінів групи B, особливо B12, може призвести до погіршення стану нервової системи, що надалі може посилити стрес і спричинити депресивні розлади.
- Проблеми з ростом і розвитком у дітей. Для дітей особливо важливим є отримання достатньої кількості вітамінів для правильного росту і розвитку. Нестача вітамінів і мінералів у ранньому віці може призвести до затримки у фізичному та розумовому розвитку.
Весенний авитаминоз является распространенным явлением, особенно после долгого периода зимних месяцев, когда организм испытывает недостаток свежих фруктов и овощей. Важно включать в рацион разнообразные свежие овощи, фрукты, зелень и другие продукты, богатые витаминами и минералами. При необходимости следует обратиться к врачу для консультации о приеме витаминных комплексов или добавок, чтобы восполнить недостаток питательных веществ и поддержать организм в период весеннего авитаминоза.
Крім того, ні для кого не секрет, що дітям потрібні точно такі самі поживні речовини, як і дорослим. Але кількість їх варіюється залежно від віку. Ось чому важливо давати дитині вітамінні добавки, які були розроблені для її конкретної вікової групи, а не ті, що призначені для дорослих. Деякі вітаміни та мінерали можуть бути токсичними для дітей. Тому читайте нашу статтю про те, як вибрати правильні вітаміни для своєї дитини.
А ще дізнайтеся про те, які вітаміни потрібно пити вагітним і молодим мамам у період грудного вигодовування. Між пренатальними і постнатальними комплексами є різниця, і важливо приймати ті полівітаміни, які потрібні жінці та дитині в кожному конкретному віці й стані.
apteka911.ua — перша інноваційна медична платформа, яка завжди поруч із вами!
Список використаної літератури